NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn sinds januari 2013 samen Het Nieuwe Instituut.
Deze website wordt niet meer onderhouden, maar blijft wel behouden als archief.
Kijk voor actuele informatie op www.hetnieuweinstituut.nl.

Archieven/Collecties:

Gevonden : 101

Alles # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
collection Dick Bruna

Dick Bruna heeft het grootste deel van zijn oeuvre in langdurig bruikleen gegeven aan het Centraal Museum. Deze collectie bestaat met name uit schetsen, ontwerpen, lijntekeningen, kleursjablonen en collages, die tezamen inzicht geven in Bruna's werkwijze bij het illustreren van zijn kinderboeken en het ontwerpen van talloze boekomslagen in de Zwarte Beertjes-reeks. Een selectie uit de collectie wordt permanent tentoongesteld in het Dick Bruna Huis.

Bekijk
archives Brusse

Archief bevat met name de ontwerpprocessen van de uitgaven gedaan door de uitgeversmaatschappij.

Bekijk
collection De Buitenkant

De collectie De Buitenkant omvat feitelijk drie Amsterdamse archieven, namelijk die van Zetterij Chang Chi Lan-Ying, Offsetdrukkerij Jan de Jong en Uitgeverij De Buitenkant. Deze kleine bedrijven zijn echter persoonlijk en zakelijk zo nauw met elkaar verweven dat ze als één geheel zijn beschreven. Het gaat bij deze collectie zowel om archiefmateriaal (waaronder correspondentie, inkoop- en verkoopfacturen) als om grafische eindproducten voor verschillende opdrachtgevers van de drukkerij (waaronder Nederlands Fonds voor de Film, Amsterdams Monumentenfonds en Van den Ende Foundation).

Bekijk
collection Fré Cohen grafisch werk

De collectie bevat een groot aantal voorbeelden van haar werk, een groot gedeelte omslagontwerpen en een kleiner gedeelte ex-libris ontwerpen. Het documentatiemateriaal bevat onder meer recensies van haar werk.

Bekijk
archives Wim Crouwel

Een gedeelte van het persoonlijke archief van Wim Crouwel over zijn werkzaamheden als ontwerper waaronder het ontwerpproces van het New Alphabet. Een gedeelte is nog in privébezit, de affiches zijn in de museale collectie van het Stedelijk Museum beschreven. Een ander gedeelte met o.a. documentatie, krantenknipsels en lezingen is ook bij het Stedelijk Museum ondergebracht.

Bekijk
Subcollections DEV

Dossiers betreffende het vormgevingsbeleid van de PTT. Correspondentie vooral uit de periode tot 1945. Ontwerpproducten (postwaarden, telefoonkaarten, drukwerk, bedrijfsstijl, meubilair en brievenbussen).

Bekijk
collection Bram de Does

Kern van deze collectie vormen de 38 bladen (25 × 37 cm) met werktekeningen van de Lexicon in zwarte inkt met commentaar in blauw voor Peter Matthias Noordzij van The Enschedé Font Foundry (producent en uitgever). Verder is er de eerste ruwe tekening in viltstift uit 1989, met onderaan opgeplakt fotografische verkleiningen om het ontwerp in een klein corps te kunnen beoordelen. Tot de overige documentatie behoren onder meer de contourprints voor de digitale productie. Verder is er een niet gebruikte werktekening voor de Trinité uit maart 1979 (26 × 36 cm). Op verzoek van de collectiebeheerder schreef De Does, als begeleidende documentatie, 'De ontwikkeling van de Lexicon' (maart 1999, 24 bl.). Dit handschrift is in de collectie opgenomen. Tenslotte is er, uit het bezit van De Does, de naar ontwerp van Jan van Krimpen door J.M. Veldheer gehakte alfabetsteen.

Bekijk
archives T. van Doesburg

Het archief bevat tekeningen, kleurcomposities, foto's en dia's van het werk van de kunstenaar en architect waaronder de danszaal Aubette in Straatsburg. De gehele Van Doesburg nalatenschap werd in 1983 geschonken aan de Nederlandse staat, door nichtje en erfgename Wies van Moorsel. Het toenmalige Instituut Collectie Nederland (rechtsopvolger van de Rijksdienst Beeldende Kunst, sinds 2011 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) heeft de collectie in de geest van Nelly van Doesburg, verdeeld onder verschillende musea en instellingen in Nederland, opdat het materiaal voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar kwam. Het NAi heeft uit de Schenking Van Moorsel de beschikking gekregen over het grote architectuur-deel, circa 330 tekeningen en foto’s. Het betreft uitgevoerde werken en ontwerpen waarin hij zijn theorieën over architectuur beproefde. Ook van zijn samenwerking met de architecten J.J.P. Oud, Jan Wils, C. van Eesteren en anderen, zijn voorbeelden te vinden, onder meer tegel- en glas-in-lood-ontwerpen, voorstellen voor kleuroplossingen en meubel- en interieurontwerpen.

Bekijk