NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn sinds januari 2013 samen Het Nieuwe Instituut.
Deze website wordt niet meer onderhouden, maar blijft wel behouden als archief.
Kijk voor actuele informatie op www.hetnieuweinstituut.nl.

Archieven/Collecties:

Gevonden : 20

Alles # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
archives Irma Boom

De collectie bevat al het door haar ontworpen werk en een beredeneerde selectie uit het overige archiefmateriaal. Deze collectie documenteert de ontstaansgeschiedenis van Irma Booms spraakmakende ontwerpen en geeft tegelijkertijd een beeld van de beroepspraktijk van de zelfstandig werkende grafisch ontwerper.

Bekijk
archives Ben Bos

Affiches, klein drukwerk, dia-opnamen van ontwerpen uit de periode dat Ben Bos werkzaam was bij Ahrend, Total Design, 2D3D, FORMatie2; schriftelijke bronnen die betrekking hebben op een bepaalde opdracht en publicaties van en over Ben Bos.

Bekijk
archives Pieter Brattinga

De nadruk binnen dit archief ligt niet bij de grafische ontwerpen van Brattinga, maar bij zijn professionele nevenactiviteiten. Dit betreffen onder andere zijn werk voor Steendrukkerij De Jong & Co, zijn gastdocentschappen en zijn adviseurswerk.

Bekijk
collection Bram de Does

Kern van deze collectie vormen de 38 bladen (25 × 37 cm) met werktekeningen van de Lexicon in zwarte inkt met commentaar in blauw voor Peter Matthias Noordzij van The Enschedé Font Foundry (producent en uitgever). Verder is er de eerste ruwe tekening in viltstift uit 1989, met onderaan opgeplakt fotografische verkleiningen om het ontwerp in een klein corps te kunnen beoordelen. Tot de overige documentatie behoren onder meer de contourprints voor de digitale productie. Verder is er een niet gebruikte werktekening voor de Trinité uit maart 1979 (26 × 36 cm). Op verzoek van de collectiebeheerder schreef De Does, als begeleidende documentatie, 'De ontwikkeling van de Lexicon' (maart 1999, 24 bl.). Dit handschrift is in de collectie opgenomen. Tenslotte is er, uit het bezit van De Does, de naar ontwerp van Jan van Krimpen door J.M. Veldheer gehakte alfabetsteen.

Bekijk
archives N.V. Maatschappij voor Wasverwerking Erdal te Amersfoort, 1917-2012

Het bedrijf Erdal was 75 jaar in Amersfoort gevestigd. Het archief bestaat vooral uit reclamemateriaal zoals affiches, etiketten en verpakkingen. Van de notulen en rekeningen nauwelijks stukken bewaard gebleven. In de Erdal-fabriek werd de laatste jaren vooral Prodent tandpasta geproduceerd. Daarvoor werden er diverse huishoudelijke producten gemaakt zoals Erdal schoencrèmes, Peli wrijfwas, Tana schoenpasta, Ridder poetsextract, Vlido vliegenvangers en Kek tapijtreiniger. Deze producten waren voorzien van het Erdal beeldmerk, een rode pelikaan. Voor al deze merken werd reclame gemaakt. Het archief bevat originele ontwerpen van kunstenaars en ontwerpers. Soms staan daar aantekeningen van Erdal op voor het definitieve ontwerp. Er zijn ook verpakkingen bewaard gebleven van de diverse producten. Vaak in meerdere versies, die van land tot land kunnen verschillen, maar ook in de loop der tijd gewijzigd zijn. Daarnaast bevat het archief krantenknipsels met advertenties in landelijke kranten en tijdschriften, foto's van alle verschillende producten, reclamefilms, geluidsopnamen van toespraken van het bestuur en een 8mm film van het 25 jarig bestaan van de Prodent fabriek in Surabaja Indonesie in 1975.

Bekijk
collection Gemeente Amsterdam

De collectie moderne kunst van de gemeente Amsterdam bevat in de collecties grafiek en driedimensionale vormgeving stukken betreffende de PTT. Het zijn voornamelijk eindproducten, in mindere mate voorstudies. Het collectiedeel grafische vormgeving betreft jaarverslagen en jaarboeken, verzamelmappen met telefoonkaarten en agenda's. Tot het collectiegedeelte driedimensionale vormgeving horen enkele meubelstukken, relatiegeschenken, klokken, briefopeners, sieraden, stropdassen en serviesgoed in de bedrijfsstijl.

Bekijk
archives Gerda van Gijzel

Het betreft jeugdtekeningen, plakboeken met inspiratie-materiaal, schriften met opdrachten en inkomsten, boekomslagen, albums met krantenartikelen over werk en evenementen, tijdschriften waarin tekeningen gepubliceerd zijn, onder meer: Varia, Exclusive Sports, BurgGolf. Voorts reis-schetsboeken, schetsboeken met modetekeningen. Ontwerpen voor geboortekaartjes, kalenders, adventkalenders. Albums met foto's van portet werken, met correspondentie over opdracht en bedankjes. Mode presentatietekeningen, aquarellen en inkttekeningen, kleur en zwart-wit.

Bekijk
archives International Council of Graphic Design Associations ICOGRADA

Het behelst meer dan 1500 internationale affiches, boektitels en documentatie over de educatieve en administratieve taken van de organisatie.

Bekijk
archives Donald Janssen

Het archief van tentoonstellingsvormgever Donald Janssen wordt gekenmerkt door materiaal met betrekking tot tentoonstellingen, musea, bewegwijzering, grafische vormgeving en projectmanagement. Van de vele opdrachtgevers zijn het London Transport Museum, Nederlands Spoorwegmuseum Utrecht, het Ministerie van LNV en het Gemeentemuseum Den Haag de voornaamste. Ontwerptekeningen, grafische eindproducten, dia's, aantekeningenboeken met het ontwerpproces en visualisaties vormen de neerslag van (her)inrichtingen van museumruimtes en tentoonstellingen met gebruikmaking van audiovisuele apparatuur, de inzet van belettering en bewegwijzering en het drukwerk zoals museumcatalogi, affiches en folders. Veelal in samenwerking met grafische of ruimtelijke ontwerpers en andere specialisten, onder wie Paul Mijksenaar.

Bekijk
Archives and collections KPN Nederland NV

Het archiefmateriaal omvat vooral documenten en teksten die het functioneren van de Dienst tussen 1945 en 2002 documenteren. Daarnaast documenteert het de geschiedenis van de Dienst, met name in de vorm van interne PTT-stukken. Een derde onderdeel betreft de bedrijfsstijl, opdrachten aan kunstenaars voor monumentale kunst, kalenders, kerstkaarten, kantooragenda's kledingontwerpen en telefoonkaarten; tot slot is er een klein deel over het beheer van kunstwerken.

Bekijk