NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn sinds januari 2013 samen Het Nieuwe Instituut.
Deze website wordt niet meer onderhouden, maar blijft wel behouden als archief.
Kijk voor actuele informatie op www.hetnieuweinstituut.nl.

Archieven/Collecties:

Gevonden : 101

Alles # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
archives G.F. La Croix

Behalve architectonische ontwerpen van vader Guillaume Frédéric La Croix bevat (met name in de in 2007 verworven aanvulling op) het archief tevens grafische ontwerpen van hem en zijn zoon Willy La Croix, voor onder andere affiches, (omslagen voor) het tijdschrift Wendingen, voor De 8 en Opbouw, de Holland Amerika Lijn en de Metaalbewerkersbond. Guillaume Frédéric La Croix werd in 1877 geboren in Amsterdam als zoon van een timmerman. Op negentienjarige leeftijd werd hij aspirant-lid van Architectura et Amicitia, waarvoor hij zijn hele leven zeer actief zou blijven, ondermeer als bestuurder en redacteur van het blad Architectura. La Croix bekwaamde zich in tekenen met avondstudie en was vanaf medio 1900 acht jaar als tekenaar en opzichter verbonden het bureau van E. Cuypers. Vanaf 1908 werkte La Croix zes jaar bij het bureau van de architecten Jacot en Zinsmeister, ondermeer de bouwers van het Hirschgebouw in Amsterdam.In 1914 begon La Croix een zelfstandige praktijk. Hij was na de Watersnood van 1916 in Noord-Holland betrokken bij de advisering over herbouw en nieuwbouw op ondermeer het eiland Marken. Bekende werken zijn verder de dubbele villa in Park Meerwijk in Bergen (1918) het kantoor voor rederij Koppe in Amsterdam (1919) en een woningblok aan de Bellamystraat in Amsterdam (1918).

Bekijk
Archives and collections Museum Jannink

Het betreft onder meer textielstalen en -ontwerpen van al of niet (inter)nationaal handelende Twentse en Gelderse firma's, van het voormalige textielmuseum Museum Jannink.

Bekijk
collection Otto and Marie Neurath Isotype Collection

Collectie van Otto Neurath en zijn echtgenote Marie Neurath-Reidemeister. Na de dood van Otto Neurath zette zijn vrouw de werkzaamheden en het gedachtengoed rond de Isotypes voort. ISOTYPE is het systeem dat door Neurath en Gerd Arntz ontwikkeld werd om beeldstatistiek in pictogrammen te verbeelden. Het archief bevat werkmateriaal waaronder schetsen, drukproeven en prenten van onder andere Gerd Antz, Frans Masereel en Georg Grosz. Vroeg grafisch drukwerk zoals kaarten, prenten en boeken dat als bronnenmateriaal dienst deed is ook opgenomen in het archief. Daarnaast bevat het archief correspondentie (1941-1967), publicaties, documentatie en realia betreffende de geschiedenis, methodes, producten en het gedachtengoed rond de Isotypes.

Bekijk
collection Nijkerk

Een verzameling boeken, bijeengebracht door de heer M.B.B. Nijkerk. De collectie werd in 1975 tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam. Daarbij verscheen de tentoonstellingscatalogus Boeken maken 1890 - 1940. De Collectie Nijkerk, door Dick Dooijes en Ada Stroeve, Amsterdam, Stadsdrukkerij.

Bekijk
Walter Nikkels

Betreft het archief van de vormgever met materiaal over iedere opdracht waar hij aan gewerkt heeft van de vele schetsen tot het uiteindelijke resultaat in de vorm van bijvoorbeeld de gedrukte catalogus. Daarnaast bevat het archief veel materiaal over ontworpen gebouwen en tentoonstellingsinrichting. Een ander bijzonder onderdeel is een tekenkingendoos met vrij tekenwerk.

Bekijk
collection Gerrit Noordzij

Archief betreft met name (stof)omslagen, waarvan een groot aantal ongevouwen en niet schoongesneden. Daarnaast zijn er zestien door hem verzorgde uitgaven (onder meer voor Stols en Querido), enkele afleveringen van het tijdschrift Kinderclubwerk uit 1965 en prospectussen voor uitgeverij Leopold (1969-1971). Tevens maakt enig handschriftelijk materiaal deel uit van de collectie. Er zijn ontwerpen voor twee Leopold-uitgaven uit 1969 (A. Chorus, De nieuwe mens en Heinz Piontek, De jaren halverwege). Verder zijn er zeven agenda's uit de periode 1956-1962; deze zijn slechts gedeeltelijk ingevuld maar bevatten wel andere aantekeningen en schrijfoefeningen.

Bekijk
collection PTT

Behalve een vijftigtal affiches betreft het enkele proefdrukken, briefkaarten, agenda's, jaarverslagen, telegram- en briefpapier, sluitzegels, (reclame)drukwerk en busbiljetten ontworpen door diverse kunstenaars en ontwerpers.

Bekijk