NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn sinds januari 2013 samen Het Nieuwe Instituut.
Deze website wordt niet meer onderhouden, maar blijft wel behouden als archief.
Kijk voor actuele informatie op www.hetnieuweinstituut.nl.

Archieven/Collecties:

Gevonden : 6

Alles # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Subcollections DEV

Dossiers betreffende het vormgevingsbeleid van de PTT. Correspondentie vooral uit de periode tot 1945. Ontwerpproducten (postwaarden, telefoonkaarten, drukwerk, bedrijfsstijl, meubilair en brievenbussen).

Bekijk
collection Bram de Does

Kern van deze collectie vormen de 38 bladen (25 × 37 cm) met werktekeningen van de Lexicon in zwarte inkt met commentaar in blauw voor Peter Matthias Noordzij van The Enschedé Font Foundry (producent en uitgever). Verder is er de eerste ruwe tekening in viltstift uit 1989, met onderaan opgeplakt fotografische verkleiningen om het ontwerp in een klein corps te kunnen beoordelen. Tot de overige documentatie behoren onder meer de contourprints voor de digitale productie. Verder is er een niet gebruikte werktekening voor de Trinité uit maart 1979 (26 × 36 cm). Op verzoek van de collectiebeheerder schreef De Does, als begeleidende documentatie, 'De ontwikkeling van de Lexicon' (maart 1999, 24 bl.). Dit handschrift is in de collectie opgenomen. Tenslotte is er, uit het bezit van De Does, de naar ontwerp van Jan van Krimpen door J.M. Veldheer gehakte alfabetsteen.

Bekijk
archives T. van Doesburg

Het archief bevat tekeningen, kleurcomposities, foto's en dia's van het werk van de kunstenaar en architect waaronder de danszaal Aubette in Straatsburg. De gehele Van Doesburg nalatenschap werd in 1983 geschonken aan de Nederlandse staat, door nichtje en erfgename Wies van Moorsel. Het toenmalige Instituut Collectie Nederland (rechtsopvolger van de Rijksdienst Beeldende Kunst, sinds 2011 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) heeft de collectie in de geest van Nelly van Doesburg, verdeeld onder verschillende musea en instellingen in Nederland, opdat het materiaal voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar kwam. Het NAi heeft uit de Schenking Van Moorsel de beschikking gekregen over het grote architectuur-deel, circa 330 tekeningen en foto’s. Het betreft uitgevoerde werken en ontwerpen waarin hij zijn theorieën over architectuur beproefde. Ook van zijn samenwerking met de architecten J.J.P. Oud, Jan Wils, C. van Eesteren en anderen, zijn voorbeelden te vinden, onder meer tegel- en glas-in-lood-ontwerpen, voorstellen voor kleuroplossingen en meubel- en interieurontwerpen.

Bekijk
collection Theo van Doesburg

De collectie van Centraal Museum betreft vooral schilder- en tekenkunst en wat minder vormgeving. De vormgevingsobjecten betreffen voornamelijk grafisch werk zoals de ontwikkeling van huisstijlproducten voor De Stijl maar ook enkele objecten betreffen interieurvormgeving zoals glas in lood ontwerpen.

Bekijk

Zoek archieven

Geselecteerde filters:
Belang
Inhoud
  • graphic design (6)