NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn sinds januari 2013 samen Het Nieuwe Instituut.
Deze website wordt niet meer onderhouden, maar blijft wel behouden als archief.
Kijk voor actuele informatie op www.hetnieuweinstituut.nl.

Archieven/Collecties:

Gevonden : 53

Alles # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
archives A. Bueno de Mesquita

Het archief kent een grote diversiteit met materiaal betreffende zijn ontwerpen, de Stichting Goed Wonen, het gelijknamige uitgegeven blad en een klein gedeelte persoonlijke stukken.

Bekijk
collection De 8 en Opbouw

De verzameling bestaat uit foto's van feesten 1935-1936 van Eva Besnyö, documenten van de Werkgroep Nieuwe Architectuur (1946) en stukken over de CIAM-congressen van 1947 tot 1956. Daarnaast zijn er ledenlijsten, stukken van de Werkgroep Nagele, het Team X en stukken over het Tijdschrift voor Volkshuisvesting en Stedebouw. De verzameling bevat een korte terugblik van 1978 op de geschiedenis van De 8 en Opbouw door C. Karstens, H. van den Bosch, H. van den Pauwert en P. Verschuyl.

Bekijk
collection Bram de Does

Kern van deze collectie vormen de 38 bladen (25 × 37 cm) met werktekeningen van de Lexicon in zwarte inkt met commentaar in blauw voor Peter Matthias Noordzij van The Enschedé Font Foundry (producent en uitgever). Verder is er de eerste ruwe tekening in viltstift uit 1989, met onderaan opgeplakt fotografische verkleiningen om het ontwerp in een klein corps te kunnen beoordelen. Tot de overige documentatie behoren onder meer de contourprints voor de digitale productie. Verder is er een niet gebruikte werktekening voor de Trinité uit maart 1979 (26 × 36 cm). Op verzoek van de collectiebeheerder schreef De Does, als begeleidende documentatie, 'De ontwikkeling van de Lexicon' (maart 1999, 24 bl.). Dit handschrift is in de collectie opgenomen. Tenslotte is er, uit het bezit van De Does, de naar ontwerp van Jan van Krimpen door J.M. Veldheer gehakte alfabetsteen.

Bekijk
archives Dick Elffers

Het archief bevat vooral materiaal met betrekking tot zijn grafische ontwerpen met groot aantal programmaboekjes en affiches voor o.a. Holland Festival PTT, Museum Boymans - Van Beuningen, Radio Nederland en Rijksmuseum Amsterdam. Het archief bevat geen personalia, documentatie of correspondentie.

Bekijk
collection Gemeente Amsterdam

De collectie moderne kunst van de gemeente Amsterdam bevat in de collecties grafiek en driedimensionale vormgeving stukken betreffende de PTT. Het zijn voornamelijk eindproducten, in mindere mate voorstudies. Het collectiedeel grafische vormgeving betreft jaarverslagen en jaarboeken, verzamelmappen met telefoonkaarten en agenda's. Tot het collectiegedeelte driedimensionale vormgeving horen enkele meubelstukken, relatiegeschenken, klokken, briefopeners, sieraden, stropdassen en serviesgoed in de bedrijfsstijl.

Bekijk
Archives and collections Glasfabriek Leerdam

Betreft een klein onderdeel van het archief van de Glasfabriek Leerdam met een modellenboek, een aantal verkoopcatalogi en twee dozen met exemplaren van het personeelsblad. Gedeponeerd: Dagboek en stagerapport uit 1959 en een overdruk (1960) over Glasfabriek Leerdam door Prof. E. Tellegen.

Bekijk
archives van NV Goedewaagen's Kon. Ned. Pijpen- en Aardewerkfabrieken te Gouda

Archief bestaat uit familiearchief en bedrijfsarchief. Het bedrijfsarchief is opgedeeld in verschillende onderdelen waaronder 'uitvoering van de taak'. In dit dossier zijn archiefstukken met betrekking tot het ontwerproces opgenomen: van de inkoop, research en vormgeving tot de productie en verpakking, verkoop en het transport van de keramiek. Het archief van NV Goedewaagen's Kon. Ned. Pijpen- en Aardewerkfabrieken te Gouda bevat gedeponeerd archief van De Distel Plateelbakkerij.

Bekijk
archives NV Groninger Steenfabrieken

Het archief bevat correspondentie, veelal van financieel-administratieve aard, en notulen uit de beginperiode van het bedrijf (vanaf 1910). Daarnaast zijn foto's van producten en het productieproces bijgevoegd en bevat het archief een catalogus uit de jaren '60 van de afdeling aardewerk ADCO. Het gedeponeerd archief van de familie Limborgh Meijer maakt onderdeel uit van het archief NV Groninger Steenfabrieken en bevat stukken uit de 18e en 19e eeuw. De stukken betreffende de Groninger Steenfabrieken zijn van recentere aard, ca. 1900-1975.

Bekijk
archives van de Koninklijke Hausemann en Hötte NV

Betreft het bedrijfsarchief met daarin alle zakelijke handelingen van agenturenboekhouding van voor de oorlog tot produktontwikkeling en marketing uit de periode na de oorlog. Bovendien maakt het gedeponeerde archief van Extensa evenals enkele persoonlijke stukken van Hausemann en Hötte onderdeel uit van het archief.

Bekijk
archives Willem Heesen

Het archief betreft voornamelijk de ontwerpperiode van De Oude Horn. De ordners met ontwerptekeningen met bijbehorende productinfomatie maken een groot en bijzonder deel uit van dit archief.

Bekijk