NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn sinds januari 2013 samen Het Nieuwe Instituut.
Deze website wordt niet meer onderhouden, maar blijft wel behouden als archief.
Kijk voor actuele informatie op www.hetnieuweinstituut.nl.

Archieven/Collecties:

Gevonden : 12

Alles # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
library van het Boekenvak

De collectie omvat een uitgebreide vakbibliotheek op gebied van het boekwezen (boekwetenschap, kopijrecht, typografie, grafische industrie, drukkerij, uitgeverij, boekhandel) en een grote verzameling bronnenmateriaal over de geschiedenis van het Nederlandse boek (boekproductie, boekhandel, boekwezen). Belangrijke onderdelen van de verzameling betreffen de archivalia van Nederlandse boekbedrijven, boekhandelscatalogi, letterproeven en bedrijfsarchieven. Ook van een aantal organisaties en instellingen op het gebied van het boekwezen worden archieven bewaard. De Bibliotheek van het Boekenvak is een van de meest omvangrijke en veelzijdige boekhistorische collecties ter wereld. Voor de geschiedenis van het Nederlandse boekbedrijf vanaf de zeventiende eeuw omvat de collectie essentiële bronnen en documentatie.

Bekijk
archives Ben Bos

Affiches, klein drukwerk, dia-opnamen van ontwerpen uit de periode dat Ben Bos werkzaam was bij Ahrend, Total Design, 2D3D, FORMatie2; schriftelijke bronnen die betrekking hebben op een bepaalde opdracht en publicaties van en over Ben Bos.

Bekijk
archives Pieter Brattinga

De nadruk binnen dit archief ligt niet bij de grafische ontwerpen van Brattinga, maar bij zijn professionele nevenactiviteiten. Dit betreffen onder andere zijn werk voor Steendrukkerij De Jong & Co, zijn gastdocentschappen en zijn adviseurswerk.

Bekijk
collection Bram de Does

Kern van deze collectie vormen de 38 bladen (25 × 37 cm) met werktekeningen van de Lexicon in zwarte inkt met commentaar in blauw voor Peter Matthias Noordzij van The Enschedé Font Foundry (producent en uitgever). Verder is er de eerste ruwe tekening in viltstift uit 1989, met onderaan opgeplakt fotografische verkleiningen om het ontwerp in een klein corps te kunnen beoordelen. Tot de overige documentatie behoren onder meer de contourprints voor de digitale productie. Verder is er een niet gebruikte werktekening voor de Trinité uit maart 1979 (26 × 36 cm). Op verzoek van de collectiebeheerder schreef De Does, als begeleidende documentatie, 'De ontwikkeling van de Lexicon' (maart 1999, 24 bl.). Dit handschrift is in de collectie opgenomen. Tenslotte is er, uit het bezit van De Does, de naar ontwerp van Jan van Krimpen door J.M. Veldheer gehakte alfabetsteen.

Bekijk
collection Gemeente Amsterdam

De collectie moderne kunst van de gemeente Amsterdam bevat in de collecties grafiek en driedimensionale vormgeving stukken betreffende de PTT. Het zijn voornamelijk eindproducten, in mindere mate voorstudies. Het collectiedeel grafische vormgeving betreft jaarverslagen en jaarboeken, verzamelmappen met telefoonkaarten en agenda's. Tot het collectiegedeelte driedimensionale vormgeving horen enkele meubelstukken, relatiegeschenken, klokken, briefopeners, sieraden, stropdassen en serviesgoed in de bedrijfsstijl.

Bekijk
archives van de Koninklijke Hausemann en Hötte NV

Betreft het bedrijfsarchief met daarin alle zakelijke handelingen van agenturenboekhouding van voor de oorlog tot produktontwikkeling en marketing uit de periode na de oorlog. Bovendien maakt het gedeponeerde archief van Extensa evenals enkele persoonlijke stukken van Hausemann en Hötte onderdeel uit van het archief.

Bekijk
archives Willem Heesen

Het archief betreft voornamelijk de ontwerpperiode van De Oude Horn. De ordners met ontwerptekeningen met bijbehorende productinfomatie maken een groot en bijzonder deel uit van dit archief.

Bekijk
Graphic archive Querido

In dit Grafisch Archief is door de uitgeverij materiaal bijeengebracht dat met het ontwerp en de productie van het (stof)omslag en/of de band te maken heeft: getekende ontwerpen en plakproeven met name. Daarnaast zijn er - uit het digitale tijdperk - een aantal prints.

Bekijk
Archives and collections Firma A.W. Stadelmaier

Het bedrijfsarchief van dit altelier voor liturgische kerkgewaden bevat o.a. kasboeken, orderboeken, stalenboeken en reclamemateriaal. Een belangrijk deel van de collectie bestaat uit ontwerptekeningen en werktekeningen. Daarnaast is er een kleine collectie van originele paramenten die de ontwikkeling van het bedrijf weergeven. Het archief bevat ook enkele archivalia van het bekende Kevelaerse atelier van J.W. van den Wyenbergh, dat in 1985 door Stadelmaier werd overgenomen. Het overgrote deel van de ontwerpen voor 1960 zijn van de hand van Wim van Woerkom.

Bekijk

Zoek archieven

Geselecteerde filters:
Periode
  • 20th century (12)
  • 21st century, 1st half (12)
Belang
  • National interest (12)
Inhoud
Locatie