NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn sinds januari 2013 samen Het Nieuwe Instituut.
Deze website wordt niet meer onderhouden, maar blijft wel behouden als archief.
Kijk voor actuele informatie op www.hetnieuweinstituut.nl.

Archieven/Collecties:

Gevonden : 53

Alles # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
archives Academie van Beeldende Kunsten

Inventaris van het archief van de Vereeniging 's-Gravenhaagsche Teeken-akademie, sinds 1859 Academie van beeldende kunsten, sinds 1957 Koninklijke Academie van beeldende kunsten. Het zijn stukken betreffende de geschiedenis van de academie, de organisatie, het onderwijs, de kunstcollecties, fondsen en stichtingen ter ondersteuning van de academie, de gebouwen, het museum van reprodukties van beeldhouwkunst (Gipsmuseum), de verzelfstandiging van onderdelen van de opleiding, de School voor Fotografie en Fototechniek,

Bekijk
Archives and collections ADO speelgoed

Het archief omvat ca. 350 houten speelgoedstukken die van 1925 tot 1955 werden ontworpen door Ko Verzuu en vervolgens werden vervaardigd door longpatiënten van het sanatorium Berg en Bosch aan de rand van Apeldoorn. De speelgoedstukken zijn de vruchten van de ‘arbeidstherapie’ waarmee patiënten werden voorbereid op het werkzame leven. Het speelgoed kreeg de naam ‘ADO’ wat aanvankelijk stond voor ‘Arbeid Door Onvolwaardigen’. In 1962 werd dit veranderd in ‘Apart Doelmatig Onverwoestbaar’. Het speelgoed toont duidelijk dat Verzuu zich bij het ontwerpen ervan liet inspireren door ontwerpers van zijn tijd als G. Th. Rietveld en P. Mondriaan. Het archief bevat tevens een aantal fotoboeken, losse foto’s van de werkplaats, boeken over ADO en ca. 25 speelgoedcatalogi.

Bekijk
archives E. Berkovich

Het archief, met veel documentatiemateriaal, bevat onder meer materiaal over de inrichting van de Stadsschouwburg in Eindhoven en een dossier over het woonhuis van Berkovich dat is ontworpen door Gerrit Rietveld.

Bekijk
archives Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en rechtsvoorgangers

Het archief bevat verslagen, correspondentie en neerslag van de taakuitvoering zoals het behartigen van de belangen van de leden, het organiseren van tentoonstellingen, het verstrekken van subsidies, het uitschrijven van prijsvragen, het publiceren van onder andere tijdschriften en deelname aan overleg met (inter)nationale aanverwante organisaties zoals BEDA, ICSID en ICOGRADA. Daarnaast bevat het archief een grote hoeveelheid dia’s die veelal zijn gebruikt als afbeelding in ledenboeken of zijn gepubliceerd in het tijdschrift Vormberichten. Ook zijn foto’s, videomateriaal en audioverslagen van tentoonstellingen, symposia en activiteiten voor leden van de BNO en rechtsvoorgangers in het archief opgenomen

Bekijk
library van het Boekenvak

De collectie omvat een uitgebreide vakbibliotheek op gebied van het boekwezen (boekwetenschap, kopijrecht, typografie, grafische industrie, drukkerij, uitgeverij, boekhandel) en een grote verzameling bronnenmateriaal over de geschiedenis van het Nederlandse boek (boekproductie, boekhandel, boekwezen). Belangrijke onderdelen van de verzameling betreffen de archivalia van Nederlandse boekbedrijven, boekhandelscatalogi, letterproeven en bedrijfsarchieven. Ook van een aantal organisaties en instellingen op het gebied van het boekwezen worden archieven bewaard. De Bibliotheek van het Boekenvak is een van de meest omvangrijke en veelzijdige boekhistorische collecties ter wereld. Voor de geschiedenis van het Nederlandse boekbedrijf vanaf de zeventiende eeuw omvat de collectie essentiële bronnen en documentatie.

Bekijk
archives Jan Bons

Het archief betreft voornamelijk grafische ontwerpen.

Bekijk
archives Ben Bos

Affiches, klein drukwerk, dia-opnamen van ontwerpen uit de periode dat Ben Bos werkzaam was bij Ahrend, Total Design, 2D3D, FORMatie2; schriftelijke bronnen die betrekking hebben op een bepaalde opdracht en publicaties van en over Ben Bos.

Bekijk
archives Koninklijke Fabriek F.W. Braat N.V

Het archief is een restant van het oorspronkelijke bedrijfsarchief en bestaat voor een groot deel uit foto's van het bedrijf en foto's van uitgevoerd werk waaronder fotoreportages van Hans Sibbelee (1915-2003) en Andor von Barsy (1900-1965).

Bekijk
archives Pieter Brattinga

De nadruk binnen dit archief ligt niet bij de grafische ontwerpen van Brattinga, maar bij zijn professionele nevenactiviteiten. Dit betreffen onder andere zijn werk voor Steendrukkerij De Jong & Co, zijn gastdocentschappen en zijn adviseurswerk.

Bekijk