NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn sinds januari 2013 samen Het Nieuwe Instituut.
Deze website wordt niet meer onderhouden, maar blijft wel behouden als archief.
Kijk voor actuele informatie op www.hetnieuweinstituut.nl.

Archieven/Collecties:

Gevonden : 28

Alles # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
archives Ab Klaster

Dit ‘werkarchief’ behelst voornamelijk (eigen) foto’s, die archiefvormer gebruikte voor opdrachten, dia’s, zw/w- en kleurnegatieven, reproducties van logo’s, ‘lijnmateriaal’ (zw/w tekeningen), handwerk en repro-werk, handgetekende logo’s, illustraties en schetsmateriaal.

Bekijk
collection Otto and Marie Neurath Isotype Collection

Collectie van Otto Neurath en zijn echtgenote Marie Neurath-Reidemeister. Na de dood van Otto Neurath zette zijn vrouw de werkzaamheden en het gedachtengoed rond de Isotypes voort. ISOTYPE is het systeem dat door Neurath en Gerd Arntz ontwikkeld werd om beeldstatistiek in pictogrammen te verbeelden. Het archief bevat werkmateriaal waaronder schetsen, drukproeven en prenten van onder andere Gerd Antz, Frans Masereel en Georg Grosz. Vroeg grafisch drukwerk zoals kaarten, prenten en boeken dat als bronnenmateriaal dienst deed is ook opgenomen in het archief. Daarnaast bevat het archief correspondentie (1941-1967), publicaties, documentatie en realia betreffende de geschiedenis, methodes, producten en het gedachtengoed rond de Isotypes.

Bekijk
Walter Nikkels

Betreft het archief van de vormgever met materiaal over iedere opdracht waar hij aan gewerkt heeft van de vele schetsen tot het uiteindelijke resultaat in de vorm van bijvoorbeeld de gedrukte catalogus. Daarnaast bevat het archief veel materiaal over ontworpen gebouwen en tentoonstellingsinrichting. Een ander bijzonder onderdeel is een tekenkingendoos met vrij tekenwerk.

Bekijk
collection Gerrit Noordzij

Archief betreft met name (stof)omslagen, waarvan een groot aantal ongevouwen en niet schoongesneden. Daarnaast zijn er zestien door hem verzorgde uitgaven (onder meer voor Stols en Querido), enkele afleveringen van het tijdschrift Kinderclubwerk uit 1965 en prospectussen voor uitgeverij Leopold (1969-1971). Tevens maakt enig handschriftelijk materiaal deel uit van de collectie. Er zijn ontwerpen voor twee Leopold-uitgaven uit 1969 (A. Chorus, De nieuwe mens en Heinz Piontek, De jaren halverwege). Verder zijn er zeven agenda's uit de periode 1956-1962; deze zijn slechts gedeeltelijk ingevuld maar bevatten wel andere aantekeningen en schrijfoefeningen.

Bekijk
archives Ko Sliggers

Het archief bevat materiaal uit zijn ontwerpraktijk, academietijd maar ook ontwerpen die nooit gerealiseerd werden. Daarnaast bevinden zich in het archief stukken met betrekking tot zijn docentschap, publicaties over zijn werk en affiches van andere ontwerpers.

Bekijk
archives Staatsbedrijf der PTT

Het archief Postwaarden bevat veel materiaal over de naoorlogse periode van het Staatsbedrijf der PTT, waar de vormgeving een belangrijk maar niet als zodanig herkenbaar onderdeel van uitmaakt. Het daarin bewaarde materiaal over de vormgevingsgeschiedenis betreft met name de contracten met kunstenaars, bijvoorbeeld over het ontwerpen van postzegels en interne bedrijfsmatige stukken, zoals over de verzelfstandiging en privatisering van de DEV. Het bevat materiaal betreffende onder andere postwaarden, radio, telefonie en hoofddirectie.

Bekijk
archives Karel Suyling

De oudste archiefstukken dateren uit de jaren direct nadat Karel Suyling zich in 1949 vestigde als freelance ontwerper. Documenten uit het begin van zijn loopbaan zijn niet in het archief opgenomen. Citroën was een belangrijke opdrachtgever van Suyling in de periode 1954-1972. Het archief bevat ook 3D objecten waaronder een mascotte in de vorm van een eend voor Citroën en verschillende industriële modellen van medische meetapparaten voor de opdrachtgever Kipp & zonen BV. Het archief bevat een deelarchief met werk van Charles Jongejans dat verzameld is door Karel Suyling. Het deelarchief beslaat de periode 1952-1969 en laat ontwerpen, foto’s en folders zien voor opdrachtgevers zoals Homef, Lemu en Honeywell. Dit deelarchief zit verpakt in drie archiefdozen.

Bekijk
archives TPG Post Groep NV

De dossiers postzegelemissies documenteren de activiteiten van de Dienst Esthetische Vormgeving en Kunst & Vormgeving. Ze bevatten mappen met correspondentie, schetsontwerpen, drukproeven en enkele definitieve postzegels. Daarbij is ook een handbibliotheek op het gebied van typografie en andere aan postzegelontwerp of -productie gerelateerde onderwerpen.

Bekijk