NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn sinds januari 2013 samen Het Nieuwe Instituut.
Deze website wordt niet meer onderhouden, maar blijft wel behouden als archief.
Kijk voor actuele informatie op www.hetnieuweinstituut.nl.

Archieven/Collecties:

Gevonden : 8

Alles # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
archives K.P.C. de Bazel

Het betreft het persoonlijke archief van De Bazel voornamelijk over zijn projecten als ontwerper met de daarbij behorende tekeningen, foto's en administratie; het archief bevat een klein gedeelte met persoonlijker materiaal waaronder studietekeningen naar antieke voorbeelden en karikaturen van collega's.

Bekijk
archives Centraal Station Amsterdam

Het archief betreft het bouwdossier van het Centraal Station te Amsterdam uitgevoerd door architectenbureau Cuypers met voornamelijk tekeningen en foto's.

Bekijk
archives P.J.C. Klaarhamer

Bevat vooral zijn ontwerpen, daarnaast ook persoonlijke stukken.

Bekijk
archives M. de Klerk

Het De Klerk-archief bestaat uit voornamelijk tekeningen, foto's (betreffende zijn persoonlijke leven) en enkele geschreven stukken (vooral brieven aan zijn vrouw). Samen met de 'Collectie geschonken materiaal De Klerk'-archief vormt dit het oorspronkelijke tekeningenmateriaal van De Klerk. In de loop der tijd zijn meerdere tekeningen uit particulier bezit (van voormalige opdrachtgevers) door enkele schenkingen gevoegd bij het orginele tekeningenmateriaal. Veel tekeningen zijn ontwerpen voor meubels of interieurs maar er bestaan ook veel vrije tekeningen; portretten, dieren en planten.

Bekijk
archives P.L. Kramer

Het grootste gedeelte van het archief bestaat uit tekeningen van bruggen en viaducten en de daarmee samenhangende voorzieningen die Kramer in dienst van Publieke Werken in Amsterdam maakte.

Bekijk
archives G.F. La Croix

Behalve architectonische ontwerpen van vader Guillaume Frédéric La Croix bevat (met name in de in 2007 verworven aanvulling op) het archief tevens grafische ontwerpen van hem en zijn zoon Willy La Croix, voor onder andere affiches, (omslagen voor) het tijdschrift Wendingen, voor De 8 en Opbouw, de Holland Amerika Lijn en de Metaalbewerkersbond. Guillaume Frédéric La Croix werd in 1877 geboren in Amsterdam als zoon van een timmerman. Op negentienjarige leeftijd werd hij aspirant-lid van Architectura et Amicitia, waarvoor hij zijn hele leven zeer actief zou blijven, ondermeer als bestuurder en redacteur van het blad Architectura. La Croix bekwaamde zich in tekenen met avondstudie en was vanaf medio 1900 acht jaar als tekenaar en opzichter verbonden het bureau van E. Cuypers. Vanaf 1908 werkte La Croix zes jaar bij het bureau van de architecten Jacot en Zinsmeister, ondermeer de bouwers van het Hirschgebouw in Amsterdam.In 1914 begon La Croix een zelfstandige praktijk. Hij was na de Watersnood van 1916 in Noord-Holland betrokken bij de advisering over herbouw en nieuwbouw op ondermeer het eiland Marken. Bekende werken zijn verder de dubbele villa in Park Meerwijk in Bergen (1918) het kantoor voor rederij Koppe in Amsterdam (1919) en een woningblok aan de Bellamystraat in Amsterdam (1918).

Bekijk
archives Rijksmuseum, onderdeel van het Cuypers -archief

Het archief betreft het bouwdossier van het Rijksmuseum uitgevoerd door architectenbureau Cuypers met documentatie over de prijsvragen voorafgaand aan het project, documentatie tijdens de bouwwerkzaamheden, ontwerptekeningen en foto's.

Bekijk
archives Dirk van Sliedregt

Het archief bevat ontwerpen (in de vorm van bestekken en voorwaarden, correspondentie, calques, lichtdrukken en ontwerptekeningen) voor apotheken, raadhuizen, kantoren, bedrijfspanden, woonhuizen, vakantiehuizen en meubels. Van Sliedregt ontwierp gebouwen en interieurs van vooral woonhuizen, apotheken en raadhuizen. Veel van de architectonische projecten werden gefotografeerd door Maarten en Jaap d’Oliveira. Over de meubelontwerpen in rotan en hout zijn foto's en enkele tekeningen. Een deel van het archief betreft het docentschap (foto's en films van excursies met studenten) en academiedirecteurschap van Van Sliedregt. Tevens briefwisseling met Willem Penaat naar aanleiding van het boek "Wonen: gisteren vandaag: beschouwingen en beelden over wonen in heden en verleden" dat verscheen in 1957 op initiatief van Van Sliedregt en met bijdragen van Joop Hardy, Bernard Majorick en Dirk van Sliedregt.

Bekijk

Zoek archieven

Geselecteerde filters:
Periode
Belang
Inhoud
Locatie