NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn sinds januari 2013 samen Het Nieuwe Instituut.
Deze website wordt niet meer onderhouden, maar blijft wel behouden als archief.
Kijk voor actuele informatie op www.hetnieuweinstituut.nl.

Archieven/Collecties:

Gevonden : 15

Alles # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
archives As. Bonebakker en Zoon

Het archief van het zilver- en juweliersbedrijf bevat naast stukken betreffende de bedrijfsvoering veel tekeningen waarvan sommigen ingelijst, foto's en publiciteitsmateriaal.

Bekijk
archives Jan Kriege

Albums met zwart-wit foto's van voorwerpen gemaakt door edelsmid Jan Kriege: album met foto's van klokken, lampen en servies (inv. nr. 1) en een album met foto's van religieuze voorwerpen zoals kandelaars, kelken en monstransen (inv. nr. 2). Ingekomen brieven, diverse (kas) boeken en tabelarische registers betreffende de administratie van het werk.

Bekijk
archives G.F. La Croix

Behalve architectonische ontwerpen van vader Guillaume Frédéric La Croix bevat (met name in de in 2007 verworven aanvulling op) het archief tevens grafische ontwerpen van hem en zijn zoon Willy La Croix, voor onder andere affiches, (omslagen voor) het tijdschrift Wendingen, voor De 8 en Opbouw, de Holland Amerika Lijn en de Metaalbewerkersbond. Guillaume Frédéric La Croix werd in 1877 geboren in Amsterdam als zoon van een timmerman. Op negentienjarige leeftijd werd hij aspirant-lid van Architectura et Amicitia, waarvoor hij zijn hele leven zeer actief zou blijven, ondermeer als bestuurder en redacteur van het blad Architectura. La Croix bekwaamde zich in tekenen met avondstudie en was vanaf medio 1900 acht jaar als tekenaar en opzichter verbonden het bureau van E. Cuypers. Vanaf 1908 werkte La Croix zes jaar bij het bureau van de architecten Jacot en Zinsmeister, ondermeer de bouwers van het Hirschgebouw in Amsterdam.In 1914 begon La Croix een zelfstandige praktijk. Hij was na de Watersnood van 1916 in Noord-Holland betrokken bij de advisering over herbouw en nieuwbouw op ondermeer het eiland Marken. Bekende werken zijn verder de dubbele villa in Park Meerwijk in Bergen (1918) het kantoor voor rederij Koppe in Amsterdam (1919) en een woningblok aan de Bellamystraat in Amsterdam (1918).

Bekijk
Archives and collections Museum Jannink

Het betreft onder meer textielstalen en -ontwerpen van al of niet (inter)nationaal handelende Twentse en Gelderse firma's, van het voormalige textielmuseum Museum Jannink.

Bekijk
archives Meubelbedrijf Mutters

Het bedrijfsarchief van de firma met zakelijke stukken en materiaal betreffende de ontwerppraktijk, aangevuld met onderzoeksbevindingen van mr.dr. J.M.W. baron van Voorst tot Voorst (1923-2005). Hij deed dertig jaar onderzoek naar dit archief, heeft het geordend en aangevuld met eigen materiaal.

Bekijk
archives NDSM

De Nederlandse Scheepsbouw Maatschappij (NSM) liet sinds de oprichting in 1894 foto's maken van de nieuwbouw van de gebouwen van de werf door Gustaaf Oosterhuis. Deze foto's zijn na de fusie tot NDSM bewaard gebleven in het archief van de maatschappij. Oosterhuis fotografeerde vanaf de begintijd van de werf maandelijks alle schepen die in aanbouw waren. Hij deed dat tot en met 1932. Na de Eerste Wereldoorlog nam de werf als vaste fotograaf Jan Nijman in dienst. Hij fotografeerde naast de schepen die in aanbouw waren ook schepen met averij en het dagelijkse werk op de werf. Hij bouwde het fotoarchief uit tot een van de grootste verzamelingen van een Nederlandse scheepswerf. Na het faillissement van de werf is het archief overgedragen aan het Scheepvaartmuseum.

Bekijk

Zoek archieven

Geselecteerde filters:
Periode
Belang
  • Public interest (15)
Inhoud
Locatie