NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn sinds januari 2013 samen Het Nieuwe Instituut.
Deze website wordt niet meer onderhouden, maar blijft wel behouden als archief.
Kijk voor actuele informatie op www.hetnieuweinstituut.nl.

Archieven/Collecties:

Gevonden : 10

Alles # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
library van het Boekenvak

De collectie omvat een uitgebreide vakbibliotheek op gebied van het boekwezen (boekwetenschap, kopijrecht, typografie, grafische industrie, drukkerij, uitgeverij, boekhandel) en een grote verzameling bronnenmateriaal over de geschiedenis van het Nederlandse boek (boekproductie, boekhandel, boekwezen). Belangrijke onderdelen van de verzameling betreffen de archivalia van Nederlandse boekbedrijven, boekhandelscatalogi, letterproeven en bedrijfsarchieven. Ook van een aantal organisaties en instellingen op het gebied van het boekwezen worden archieven bewaard. De Bibliotheek van het Boekenvak is een van de meest omvangrijke en veelzijdige boekhistorische collecties ter wereld. Voor de geschiedenis van het Nederlandse boekbedrijf vanaf de zeventiende eeuw omvat de collectie essentiële bronnen en documentatie.

Bekijk
archives Irma Boom

De collectie bevat al het door haar ontworpen werk en een beredeneerde selectie uit het overige archiefmateriaal. Deze collectie documenteert de ontstaansgeschiedenis van Irma Booms spraakmakende ontwerpen en geeft tegelijkertijd een beeld van de beroepspraktijk van de zelfstandig werkende grafisch ontwerper.

Bekijk
archives Ben Bos

Affiches, klein drukwerk, dia-opnamen van ontwerpen uit de periode dat Ben Bos werkzaam was bij Ahrend, Total Design, 2D3D, FORMatie2; schriftelijke bronnen die betrekking hebben op een bepaalde opdracht en publicaties van en over Ben Bos.

Bekijk
archives Pieter Brattinga

De nadruk binnen dit archief ligt niet bij de grafische ontwerpen van Brattinga, maar bij zijn professionele nevenactiviteiten. Dit betreffen onder andere zijn werk voor Steendrukkerij De Jong & Co, zijn gastdocentschappen en zijn adviseurswerk.

Bekijk
collection Bram de Does

Kern van deze collectie vormen de 38 bladen (25 × 37 cm) met werktekeningen van de Lexicon in zwarte inkt met commentaar in blauw voor Peter Matthias Noordzij van The Enschedé Font Foundry (producent en uitgever). Verder is er de eerste ruwe tekening in viltstift uit 1989, met onderaan opgeplakt fotografische verkleiningen om het ontwerp in een klein corps te kunnen beoordelen. Tot de overige documentatie behoren onder meer de contourprints voor de digitale productie. Verder is er een niet gebruikte werktekening voor de Trinité uit maart 1979 (26 × 36 cm). Op verzoek van de collectiebeheerder schreef De Does, als begeleidende documentatie, 'De ontwikkeling van de Lexicon' (maart 1999, 24 bl.). Dit handschrift is in de collectie opgenomen. Tenslotte is er, uit het bezit van De Does, de naar ontwerp van Jan van Krimpen door J.M. Veldheer gehakte alfabetsteen.

Bekijk
collection Gerrit Noordzij

Archief betreft met name (stof)omslagen, waarvan een groot aantal ongevouwen en niet schoongesneden. Daarnaast zijn er zestien door hem verzorgde uitgaven (onder meer voor Stols en Querido), enkele afleveringen van het tijdschrift Kinderclubwerk uit 1965 en prospectussen voor uitgeverij Leopold (1969-1971). Tevens maakt enig handschriftelijk materiaal deel uit van de collectie. Er zijn ontwerpen voor twee Leopold-uitgaven uit 1969 (A. Chorus, De nieuwe mens en Heinz Piontek, De jaren halverwege). Verder zijn er zeven agenda's uit de periode 1956-1962; deze zijn slechts gedeeltelijk ingevuld maar bevatten wel andere aantekeningen en schrijfoefeningen.

Bekijk
Graphic archive Querido

In dit Grafisch Archief is door de uitgeverij materiaal bijeengebracht dat met het ontwerp en de productie van het (stof)omslag en/of de band te maken heeft: getekende ontwerpen en plakproeven met name. Daarnaast zijn er - uit het digitale tijdperk - een aantal prints.

Bekijk
archives Ko Sliggers

Het archief bevat materiaal uit zijn ontwerpraktijk, academietijd maar ook ontwerpen die nooit gerealiseerd werden. Daarnaast bevinden zich in het archief stukken met betrekking tot zijn docentschap, publicaties over zijn werk en affiches van andere ontwerpers.

Bekijk
Archives and collections Gerrit Timmers

De collectie betreft affiches voor toneelvoorstellingen, foto's die de voorstellingen documenteren en prtretten van acteurs.

Bekijk
archives Otto Treumann

Persoonlijk archief met voornamelijk materiaal betreffende ontwerppraktijk; van zijn ontwerpen voor Israel of vele andere Joodse instellingen tot de brieven met reacties van lezers op de door hem ontworpen omslagen voor het tijdschrift Rayon Revue.

Bekijk

Zoek archieven

Geselecteerde filters:
Periode
Belang
Inhoud
Locatie
  • Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Universiteit van Amsterdam (10)