NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn sinds januari 2013 samen Het Nieuwe Instituut.
Deze website wordt niet meer onderhouden, maar blijft wel behouden als archief.
Kijk voor actuele informatie op www.hetnieuweinstituut.nl.

Archieven/Collecties:

Gevonden : 12

Alles # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
archives Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en rechtsvoorgangers

Het archief bevat verslagen, correspondentie en neerslag van de taakuitvoering zoals het behartigen van de belangen van de leden, het organiseren van tentoonstellingen, het verstrekken van subsidies, het uitschrijven van prijsvragen, het publiceren van onder andere tijdschriften en deelname aan overleg met (inter)nationale aanverwante organisaties zoals BEDA, ICSID en ICOGRADA. Daarnaast bevat het archief een grote hoeveelheid dia’s die veelal zijn gebruikt als afbeelding in ledenboeken of zijn gepubliceerd in het tijdschrift Vormberichten. Ook zijn foto’s, videomateriaal en audioverslagen van tentoonstellingen, symposia en activiteiten voor leden van de BNO en rechtsvoorgangers in het archief opgenomen

Bekijk
collection Wim Bijmoer

De collectie omvat 36 stukken, hoofdzakelijk betreffende illustraties en omslagontwerpen voor uitgaven van Annie M.G. Schmidt, tevens 1 map correspondentie met uitgeverij Querido.

Bekijk
collection Dick Bruna

Dick Bruna heeft het grootste deel van zijn oeuvre in langdurig bruikleen gegeven aan het Centraal Museum. Deze collectie bestaat met name uit schetsen, ontwerpen, lijntekeningen, kleursjablonen en collages, die tezamen inzicht geven in Bruna's werkwijze bij het illustreren van zijn kinderboeken en het ontwerpen van talloze boekomslagen in de Zwarte Beertjes-reeks. Een selectie uit de collectie wordt permanent tentoongesteld in het Dick Bruna Huis.

Bekijk
collection Rie Cramer

Betreft niet nader gecatalogiseerde archivalia bestaande uit illustraties; Originele illustraties van Rie Cramer. Betreft aquarellen, tekeningen van o.a. bloemenelfjes, titelprent voor 'Mijn laatste vertellingen' van Nienke van Hichtum, 'Asschepoester' voor de Rie Cramer-kalender 1931, de kleine zeemeermin, katten op theevisite, meisje in bloemenveld.

Bekijk
archives Rie Cramer

Niet nader gecatalogiseerde archivalia; Overeenkomsten met binnen- en buitenlandse instellingen en uitgeverijen waaronder De Boekerij, Elsevier, Van Goor, Kluwer, vnl na overlijden Rie Cramer

Bekijk
archives Gerda van Gijzel

Het betreft jeugdtekeningen, plakboeken met inspiratie-materiaal, schriften met opdrachten en inkomsten, boekomslagen, albums met krantenartikelen over werk en evenementen, tijdschriften waarin tekeningen gepubliceerd zijn, onder meer: Varia, Exclusive Sports, BurgGolf. Voorts reis-schetsboeken, schetsboeken met modetekeningen. Ontwerpen voor geboortekaartjes, kalenders, adventkalenders. Albums met foto's van portet werken, met correspondentie over opdracht en bedankjes. Mode presentatietekeningen, aquarellen en inkttekeningen, kleur en zwart-wit.

Bekijk
collection Gerda van Gijzel

De collectie modetekeningen betreffen de werkzaamheden van Van Gijzel in dienst van C&A (1958-1960) en voorts free-lance voor diverse confectiebedrijven en via reclamebureaus: C&A, Witteveen, Tweka, Bata en Vinke. Vanaf de jaren 1970 zijn de opdrachtgevers vooral: HEMA, Livera, Lana en inkoopcombinaties voor damesconfectie. Het zijn illustraties van figuren met kleding en accessoires. Heren-, dames- en kinder (onder)kleding. Voor advertenties in kranten en tijdschriften, folders en voor verpakkingen. De bijbehorende brieven zijn van de opdrachtgevers, de reclamebureaus en confectiebedrijven. De illustraties tonen het veranderende modebeeld en de tekentechnieken. De tekenstijl kenmerkt zich door een verhalende en gepersonifeerde uitbeelding van de modellen.

Bekijk
archives Ab Klaster

Dit ‘werkarchief’ behelst voornamelijk (eigen) foto’s, die archiefvormer gebruikte voor opdrachten, dia’s, zw/w- en kleurnegatieven, reproducties van logo’s, ‘lijnmateriaal’ (zw/w tekeningen), handwerk en repro-werk, handgetekende logo’s, illustraties en schetsmateriaal.

Bekijk

Zoek archieven