NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn sinds januari 2013 samen Het Nieuwe Instituut.
Deze website wordt niet meer onderhouden, maar blijft wel behouden als archief.
Kijk voor actuele informatie op www.hetnieuweinstituut.nl.

Archieven/Collecties:

Gevonden : 18

Alles # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
collection Gerda van Gijzel

De collectie modetekeningen betreffen de werkzaamheden van Van Gijzel in dienst van C&A (1958-1960) en voorts free-lance voor diverse confectiebedrijven en via reclamebureaus: C&A, Witteveen, Tweka, Bata en Vinke. Vanaf de jaren 1970 zijn de opdrachtgevers vooral: HEMA, Livera, Lana en inkoopcombinaties voor damesconfectie. Het zijn illustraties van figuren met kleding en accessoires. Heren-, dames- en kinder (onder)kleding. Voor advertenties in kranten en tijdschriften, folders en voor verpakkingen. De bijbehorende brieven zijn van de opdrachtgevers, de reclamebureaus en confectiebedrijven. De illustraties tonen het veranderende modebeeld en de tekentechnieken. De tekenstijl kenmerkt zich door een verhalende en gepersonifeerde uitbeelding van de modellen.

Bekijk
archives Frank Govers

Archief bevat hoofdzakelijk foto's en knipsels betreffende collectiepresentaties per seizoen per jaar. Met name geconcentreerd op de jaren '70, '80 en enkele stukken uit de jaren '90.

Bekijk
archives Max Heijmans [Centraal Museum Utrecht]

Betreft mapje met ca. honderd tekeningen voor modeontwerpen.

Bekijk
collection Jacoba de Jonge

Een particuliere verzameling kledingstukken en accessoires, in ruim vijftig jaar bijeengebracht. Sinds 1980 is het accent gelegd op vrouwenkleding van voor de Eerste Wereldoorlog. Het betreft een aantal Franse stukken, echter het merendeels is Nederlands.

Bekijk
archives Jolanthe Keg

Het archief is gevormd tijdens werkzaamheden voor het tijdschrift Elsevier, toen Jolanthe Keg Constance Wibaut assisteerde van 1962 tot en met 1965, en gedurende de jaren 1960 toen Keg al dan niet freelance voor diverse opdrachtgevers in de Twentse confectie- en schoenenindustrie werkte. Het zijn onder andere deze bedrijven: Sturka (sportkledingfabriek, b.v. windjacks, tot 1973), Van Heek Groep, Jansen & Tilanus, Koala en het dan in Amsterdam gevestigde Carl Denig. In Elsevier onderhield zij haar rubriek 'Trouvaille'.

Bekijk
archives Emmy van Leersum

Betreft het persoonlijk archief met voornamelijk materiaal over haar ontwerppraktijk maar ook een kleiner gedeelte met persoonlijk materiaal. De ontwerptekeningen zijn apart beschreven als museale objecten. De plakboeken met knipsels waren gezamenlijk van Gijs Bakkker en Emmy van Leersum en vormen een apart archief maar zijn nog niet als zodanig beschreven.

Bekijk
collection Metz & Co

betreft een collectie van museaal beschreven objecten waaronder veel kostuums

Bekijk
archives van de Firma Metz en Co

Bedrijfsarchief van de firma met een groot gedeelte administratie en een groot gedeelte over de opdrachten waaronder veel ontwerptekeningen en foto's van uitgevoerd werk. Bevat geen notulen of andersoortige verslagen van besluitvorming.

Bekijk