NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn sinds januari 2013 samen Het Nieuwe Instituut.
Deze website wordt niet meer onderhouden, maar blijft wel behouden als archief.
Kijk voor actuele informatie op www.hetnieuweinstituut.nl.

Archieven/Collecties:

Gevonden : 10

Alles # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
archives Wim Crouwel

Een gedeelte van het persoonlijke archief van Wim Crouwel over zijn werkzaamheden als ontwerper waaronder het ontwerpproces van het New Alphabet. Een gedeelte is nog in privébezit, de affiches zijn in de museale collectie van het Stedelijk Museum beschreven. Een ander gedeelte met o.a. documentatie, krantenknipsels en lezingen is ook bij het Stedelijk Museum ondergebracht.

Bekijk
collection Bram de Does

Kern van deze collectie vormen de 38 bladen (25 × 37 cm) met werktekeningen van de Lexicon in zwarte inkt met commentaar in blauw voor Peter Matthias Noordzij van The Enschedé Font Foundry (producent en uitgever). Verder is er de eerste ruwe tekening in viltstift uit 1989, met onderaan opgeplakt fotografische verkleiningen om het ontwerp in een klein corps te kunnen beoordelen. Tot de overige documentatie behoren onder meer de contourprints voor de digitale productie. Verder is er een niet gebruikte werktekening voor de Trinité uit maart 1979 (26 × 36 cm). Op verzoek van de collectiebeheerder schreef De Does, als begeleidende documentatie, 'De ontwikkeling van de Lexicon' (maart 1999, 24 bl.). Dit handschrift is in de collectie opgenomen. Tenslotte is er, uit het bezit van De Does, de naar ontwerp van Jan van Krimpen door J.M. Veldheer gehakte alfabetsteen.

Bekijk
collection Theo van Doesburg

De collectie van Centraal Museum betreft vooral schilder- en tekenkunst en wat minder vormgeving. De vormgevingsobjecten betreffen voornamelijk grafisch werk zoals de ontwikkeling van huisstijlproducten voor De Stijl maar ook enkele objecten betreffen interieurvormgeving zoals glas in lood ontwerpen.

Bekijk
archives Jan van Krimpen

Het archief betreft zowel handschriftelijk als gedrukt materiaal. Bij het handschriftelijk materiaal gaat het in de eerste plaats om brieven (358 items). Verder zijn er onder meer lezingen, en is er kalligrafie, getekende belettering en getekende lay-out, en zijn er werktekeningen en ontwerpen voor de drukletters Cancelleresca Bastarda en Sheldon. Bij het gedrukte materiaal gaat het om typografische vakliteratuur (175 items) en om overige werken uit zijn privébibliotheek. Bij de laatste categorie (ca. 300 items) betreft het vooral literatuur, deels door hemzelf vormgegeven. Tot slot zijn er twee door hemzelf met de hand gebonden boeken.

Bekijk
archives Kunstwerkplaats Cuypers & Co.

Betreft het archief van de kunstwerkplaats voor vooral kerkelijke kunst met daarin een groot gedeelte ontwerptekeningen.

Bekijk
collection PTT

Behalve een vijftigtal affiches betreft het enkele proefdrukken, briefkaarten, agenda's, jaarverslagen, telegram- en briefpapier, sluitzegels, (reclame)drukwerk en busbiljetten ontworpen door diverse kunstenaars en ontwerpers.

Bekijk
collection Tetterode

Onder de naam collectie Tetterode beheert de Universiteitsbibliotheek sinds 1971 een aankoop van Lettergieterij en Machinehandel voorheen N. Tetterode-Nederland nv. Het is internationaal een van de grote collecties op het gebied van de geschiedenis van de grafische techniek en vormgeving. De negentiende en de twintigste eeuw zijn in het bijzonder sterk vertegenwoordigd. De collectie bestaat uit een bibliotheek (met een vaktechnisch en een museumgedeelte) en archiefmateriaal (waaronder collectie S.H. de Roos en archief Letterproductie).

Bekijk
archives H. Th. Wijdeveld

Het archief bevat personalia, vrij teken- en schilderwerk en materiaal met betrekking tot zijn projecten waaronder diverse tentoonstellings-panelen van exposities van Wijdeveld.

Bekijk
archives Benno Wissing

Het archief bestaat voor een groot gedeelte uit bewijsexemplaren naar aanleiding van zijn grafische ontwerpen, waaronder veel publicaties. Een ander groot gedeelte is het beeldmateriaal, waaronder veel diapositieven.

Bekijk