NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn sinds januari 2013 samen Het Nieuwe Instituut.
Deze website wordt niet meer onderhouden, maar blijft wel behouden als archief.
Kijk voor actuele informatie op www.hetnieuweinstituut.nl.

Archieven/Collecties:

Gevonden : 58

Alles # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
collection Affiches Toneelgroep De Appel

Affiches van vormgever Jan Bons uit de periode 1971-2000

Bekijk
collection Gerd Arntz

De collectie betreft duizenden symbolen en honderden beeldstatistieken. Arntz ontwierp deze pictogrammen of isotypes (International System Of TYpographic Picture Education) als universele beeldtaal voor beeldstatistiek, voor het Museum voor Maatschappij en Economie in Wenen, van de Oostenrijkse socioloog Otto Neurath.

Bekijk
archives Jan Bons

Het archief betreft voornamelijk grafische ontwerpen.

Bekijk
archives Ben Bos

Affiches, klein drukwerk, dia-opnamen van ontwerpen uit de periode dat Ben Bos werkzaam was bij Ahrend, Total Design, 2D3D, FORMatie2; schriftelijke bronnen die betrekking hebben op een bepaalde opdracht en publicaties van en over Ben Bos.

Bekijk
archives Pieter Brattinga

De nadruk binnen dit archief ligt niet bij de grafische ontwerpen van Brattinga, maar bij zijn professionele nevenactiviteiten. Dit betreffen onder andere zijn werk voor Steendrukkerij De Jong & Co, zijn gastdocentschappen en zijn adviseurswerk.

Bekijk
collection De Buitenkant

De collectie De Buitenkant omvat feitelijk drie Amsterdamse archieven, namelijk die van Zetterij Chang Chi Lan-Ying, Offsetdrukkerij Jan de Jong en Uitgeverij De Buitenkant. Deze kleine bedrijven zijn echter persoonlijk en zakelijk zo nauw met elkaar verweven dat ze als één geheel zijn beschreven. Het gaat bij deze collectie zowel om archiefmateriaal (waaronder correspondentie, inkoop- en verkoopfacturen) als om grafische eindproducten voor verschillende opdrachtgevers van de drukkerij (waaronder Nederlands Fonds voor de Film, Amsterdams Monumentenfonds en Van den Ende Foundation).

Bekijk
Subcollections DEV

Dossiers betreffende het vormgevingsbeleid van de PTT. Correspondentie vooral uit de periode tot 1945. Ontwerpproducten (postwaarden, telefoonkaarten, drukwerk, bedrijfsstijl, meubilair en brievenbussen).

Bekijk
collection Bram de Does

Kern van deze collectie vormen de 38 bladen (25 × 37 cm) met werktekeningen van de Lexicon in zwarte inkt met commentaar in blauw voor Peter Matthias Noordzij van The Enschedé Font Foundry (producent en uitgever). Verder is er de eerste ruwe tekening in viltstift uit 1989, met onderaan opgeplakt fotografische verkleiningen om het ontwerp in een klein corps te kunnen beoordelen. Tot de overige documentatie behoren onder meer de contourprints voor de digitale productie. Verder is er een niet gebruikte werktekening voor de Trinité uit maart 1979 (26 × 36 cm). Op verzoek van de collectiebeheerder schreef De Does, als begeleidende documentatie, 'De ontwikkeling van de Lexicon' (maart 1999, 24 bl.). Dit handschrift is in de collectie opgenomen. Tenslotte is er, uit het bezit van De Does, de naar ontwerp van Jan van Krimpen door J.M. Veldheer gehakte alfabetsteen.

Bekijk